Haarziektes: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Haarziektes kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale veranderingen, stress, erfelijke aanleg en ongezonde leefstijl. Het is belangrijk om tijdig de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te starten om de conditie van het haar te verbeteren.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende haarziektes, de oorzaken, symptomen en behandelingsopties. Let wel, dit is een niet-uitputtende lijst. Het is altijd het beste om een dermatoloog of tricholoog te raadplegen voor een precieze diagnose en behandeling.

 • Alopecia Areata: Een auto-immuunziekte die plotselinge haaruitval veroorzaakt op bepaalde delen van het hoofd of het lichaam.
 • Androgenetische Alopecia: Een erfelijke haarziekte die leidt tot dunner wordend haar en kaalheid op bepaalde delen van het hoofd.
 • Alopecia Diffusa:  een vorm van haaruitval die zich over het hele hoofd verspreidt.
 • Telogen Effluvium: Een aandoening die leidt tot een verhoogde haaruitval en dunner wordend haar.
 • Cicatricial Alopecia: Een aandoening die leidt tot permanente haaruitval als gevolg van littekens op de hoofdhuid.
 • Scarring Alopecia: Een groep van aandoeningen die leiden tot permanente haaruitval door littekenvorming op de hoofdhuid.
 • Anagen Effluvium: Een aandoening veroorzaakt door schade aan de haarwortels, bijvoorbeeld door chemotherapie of straling.
 • Alopecia Totalis: Een vorm van Alopecia Areata die leidt tot complete kaalheid van het hoofd.
 • Alopecia Universalis: Een vorm van Alopecia Areata die leidt tot complete kaalheid van het hoofd en het lichaam.
 • Traction Alopecia: Een aandoening veroorzaakt door te veel spanning op het haar, bijvoorbeeld door het dragen van strak opgestoken haarstijlen of het dragen van pruiken en extensions.
 • Anagen Effluvium: Een aandoening veroorzaakt door schade aan de haarwortels, bijvoorbeeld door chemotherapie of straling.
 • Trichotillomanie: Een psychische aandoening waarbij mensen het haar uit trekken.
 • Tinea Capitis: Een schimmelinfectie van de hoofdhuid die haaruitval veroorzaakt.
 • Loose Anagen Syndrome: Een aandoening waarbij het haar gemakkelijk uitvalt omdat het niet stevig aan de hoofdhuid vastzit.
 • Frontale Fibroserende Alopecia: Een vorm van haaruitval die progressief optreedt aan de voorkant van het hoofd.

Preventies en het voorkomen van haarziektes

Haarziektes kunnen mogelijk worden voorkomen en verminderd door het volgen van enkele eenvoudige stappen:

 1. Goede verzorging: Gebruik een goede conditioner, shampoo, en maskers en was het haar regelmatig.
 2. Sporten: Op deze manier zorg je voor een goede bloedcirculatie in je lichaam en dit is gezond voor je. Zo neemt je lichaam makkelijker voedingsstoffen, bouwstoffen en zuurstof op wat niet alleen goed is voor jezelf, je gevoel, je hoofd en je hart. Maar ook voor je haar. Wil je je haar namelijk laten groeien, dan doe je dit vooral van binnenuit.
 3. Gezonde voeding: Verbeter uw dieet, eet gezonde, evenwichtig voedsel met voldoende vitamines en mineralen om het haar gezond te houden.
 4. Bescherming tegen hitte: Gebruik een hittebeschermend product voordat je het haar föhnt, stijlt of krult.
 5. Bescherming tegen zon: Draag een hoed of andere hoofdbedekking om het haar te beschermen tegen de zon en UV-straling.
 6. Vermijd schade: Vermijd te veel chemische behandelingen en overmatig borstelen of trekken aan het haar.
 7. Vermijd stress: Ernstige stress, kan leiden tot een toegenomen haaruitval. Stress kan onder andere leiden tot een verhoogde bloeddruk, oververmoeidheid en ook tot een toegenomen haaruitval.

Het is belangrijk om deze stappen te volgen om haarziektes proberen te voorkomen en het haar gezond te houden. Let wel dat bij het vinden van de oorzaak van je haarprobleem het dus van belang is om te weten waar de oorzaak zit. Dit kan voeding, stress, leeftijd, erfelijkheid, infecties, haarziektes etc. zijn. Het is altijd het beste om een dermatoloog of tricholoog te raadplegen voor een precieze diagnose en behandeling.

Conclusie

Haarziektes kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en verschillende symptomen veroorzaken. Er zijn behandelingsopties beschikbaar om u te helpen bij het verbeteren van uw haarconditie.

50-120 haren per dag verliezen is normaal. Verliest u meer haren, krijgt u plots kale plekken of dunner haar . Raadpleeg dan een arts of dermatoloog voor een behandelplan om te onderzoeken wat de oorzaak is en of er iets aan gedaan kan worden. Maakt u zich zorgen, of voelt u zich onzeker, somber of ongelukkig door de haaruitval. Neem dan ook contact op met een arts voor een behandelplan.

Wij raden u aan om altijd een gekwalificeerde arts of dermatoloog te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. Samen kunt u de beste behandelingsstrategie ontwikkelen om uw haar en hoofdhuid gezond te houden.

Meer informatie
Wilt u uw haaruitval of kaalheid maskeren?
Neem met ons contact op voor meer informatie.