Alopecia Androgenetica: mannelijke kaalheid begrijpen en behandelen

Alopecia Androgenetica, ook wel mannelijke of vrouwelijke kaalheid genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijk dunner worden van het haar op de hoofdhuid, wat in ernstige gevallen kan leiden tot volledige haaruitval. Ondanks de prevalentie zijn veel mensen zich nog steeds niet bewust van de onderliggende oorzaken en behandelingsopties voor Alopecia Androgenetica. In dit artikel geven we een uitgebreid overzicht van deze aandoening, inclusief de symptomen, oorzaken en beschikbare behandelingsopties.

Symptomen van Alopecia Androgenetica

De symptomen van Alopecia Androgenetica ontwikkelen zich meestal geleidelijk in de loop van de tijd en kunnen het volgende omvatten:

 • Dunner worden van het haar op de kruin of bovenkant van het hoofd
 • Terugtrekkende haarlijn
 • Haaruitval op de slapen
 • Volledige kaalheid op de bovenkant van het hoofd
 • Verminderd totaal haarvolume

Het is belangrijk op te merken dat het patroon van haaruitval van persoon tot persoon kan verschillen en in sommige gevallen ernstiger kan zijn dan in andere.

Oorzaken van Alopecia Androgenetica

De exacte oorzaak van Alopecia Androgenetica wordt niet volledig begrepen, maar er wordt aangenomen dat het verband houdt met een combinatie van genetische en hormonale factoren. Onderzoek heeft aangetoond dat de aandoening vaker voorkomt bij personen met een familiegeschiedenis van haaruitval. Bovendien wordt de aandoening beïnvloed door de aanwezigheid van bepaalde hormonen, waaronder testosteron, dat in de hoofdhuid wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Aangenomen wordt dat DHT verantwoordelijk is voor het krimpen van haarzakjes, wat leidt tot dunner wordend haar en uiteindelijk haaruitval.

 

Behandelingsopties voor Alopecia Androgenetica

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor personen met Alopecia Androgenetica, waaronder medische en chirurgische behandelingen.

Toepassen van haartoevoegingen
Haartoevoegingen zoals pruiken, haarstukken en haarwerken kunnen de Alopecia Androgenetica eenvoudig maskeren:

 • Haartoevoegingen: Pruiken en haarstukken haarstukken kale plekken eenvoudig maskeren.
 • haarwerken kunnen de kale plekken eenvoudig maskeren.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle behandelingen geschikt kunnen zijn voor iedereen, en het is belangrijk om uw opties met een zorgverlener te bespreken om te bepalen wat de beste manier van handelen is voor uw individuele behoeften.

Medische behandelingen
Medische behandelingen voor Alopecia Androgenetica kunnen het volgende omvatten:

 • Minoxidil: Topische minoxidil is een medicijn dat rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht om de haargroei te bevorderen. Van dit medicijn is aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen.
 • Finasteride: Dit orale medicijn wordt dagelijks ingenomen en is ontworpen om de productie van DHT in de hoofdhuid te blokkeren, waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijke bijdrage levert aan Alopecia Androgenetica.

Het is belangrijk om een arts of dermatoloog te raadplegen als u last heeft van haaruitval. Zij kunnen de onderliggende oorzaak van uw haarverlies diagnosticeren en de beste behandelingsoptie voor u aanbevelen.

Chirurgische behandelingen
Chirurgische behandelingen voor Alopecia Androgenetica kunnen het volgende omvatten:

 • Haartransplantatie: Bij deze procedure wordt het haar uit een deel van de hoofdhuid verwijderd en getransplanteerd naar het gebied dat is aangetast door haaruitval. Deze procedure kan helpen het haar op de hoofdhuid te herstellen, maar het is belangrijk op te merken dat het niet voor iedereen geschikt is.
 • Scalp Micro-Pigmentation: Deze niet-chirurgische procedure omvat het injecteren van pigment in de hoofdhuid om het uiterlijk van haar te creëren. Deze behandeling is ontworpen om het uiterlijk van een vollere haardos te geven, maar het is geen remedie voor Alopecia Androgenetica
Conclusie

Alopecia androgenetica is een veelvoorkomende haaruitval die wereldwijd miljoenen mannen alswel vrouwen treft. Hoewel er geen remedie is voor de aandoening, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar.

Het is belangrijk om advies in te winnen bij een arts of dermatoloog. Zij kunnen de onderliggende oorzaak van uw haarverlies diagnosticeren en de beste behandelingsoptie aanbevelen. Met de juiste behandeling en behandeling is het mogelijk de progressie van alopecia androgenetica te vertragen of te stoppen en het uiterlijk van de hoofdhuid te verbeteren.

Benieuwd naar wat wij voor u betekenen?
Meer informatie
Nog vragen?
Neem met ons contact op voor meer informatie.
Contact opnemen