Alopecia Areata: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Alopecia areata is een haaraandoening die zich kenmerkt door het plotseling uitvallen van haren op specifieke plaatsen op het hoofd. Het is een auto-immuunziekte die ongeveer 2% van de bevolking treft en kan zich op elke leeftijd manifesteren. Hoewel de precieze oorzaak nog niet bekend is, wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Oorzaken van Alopecia Areata

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van alopecia areata, waaronder:

 • Genetische aanleg: Erfelijkheid speelt een rol bij het ontwikkelen van deze aandoening, vooral bij mensen met een familiegeschiedenis van auto-immuunziekten.
 • Stress: Stress en emotionele veranderingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van alopecia areata.
 • Infecties: Sommige infecties, zoals schimmelinfecties, kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.

Symptomen van Alopecia Areata

De meest voorkomende symptomen van alopecia areata zijn:

 • Plotseling uitvallen van haren op specifieke plaatsen op het hoofd, zoals de hoofdhuid, wenkbrauwen en baard.
 • Dunner wordend haar op de aangetaste plaatsen.
 • Ronde, kaal plekken op het hoofd.

Behandelingen voor Alopecia Areata

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor alopecia areata, waaronder:

 • Corticosteroïden: Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die worden ingespoten in de hoofdhuid om haaruitval te verminderen.
 • Toediening van immunomodulatoren: Dit omvat het gebruik van medicijnen zoals minoxidil en anthralin om de groei van haren te bevorderen.
 • Haartransplantatie: Haartransplantatie is een chirurgische behandeling die haren uit een gezonde delen van het hoofd verplaatst naar de aangetaste gebieden.
 • Haartoevoegingen: zoals pruiken, haarstukken en haarwerken kunnen de Alopecia areata eenvoudig maskeren:
 • Dieetaanpassingen: Sommige voedingsmiddelen, zoals vitamine B en zink, kunnen bijdragen aan de groei van gezonde haren

Ondanks de beschikbaarheid van deze behandelingen, is er nog geen genezing voor alopecia areata. Het is belangrijk om te weten dat elke behandeling anders werkt voor verschillende mensen en dat sommige mensen geen verbetering zullen zien na behandeling. Daarom is het raadzaam om met een arts te overleggen om de beste behandelstrategie te bepalen.

In sommige gevallen kan alopecia areata vanzelf overgaan, maar in andere gevallen kan het zich blijven verspreiden en leiden tot complete kaalheid. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u vermoedt dat u alopecia areata heeft, zodat u een juiste diagnose en behandeling kunt krijgen.

Voorkomen van Alopecia Areata

Hoewel het niet mogelijk is om alopecia areata te voorkomen, kunnen sommige stappen worden genomen om het risico te verminderen, waaronder:

 • Beheers stress: Probeer stress te beheersen door ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie, te beoefenen.
 • Eet gezond: Zorg voor een gezond en evenwichtig dieet met voldoende voedingsstoffen, zoals vitamine B en zink, om haargroei te bevorderen.
 • Behandel infecties: Behandel infecties zoals schimmelinfecties zo snel mogelijk om het risico op haaruitval te verminderen.

Conclusie

Alopecia areata is een haaraandoening die zich kenmerkt door plotseling haaruitval op specifieke plaatsen op het hoofd. Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, maar het is belangrijk om te weten dat geen enkele behandeling werkt voor iedereen. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen om de beste behandelstrategie te bepalen.

oplossing voor alopecia areata
Meer informatie
Nog vragen?
Neem met ons contact op voor meer informatie.
Contact opnemen