Alopecia: oorzaken, symptomen en behandelingsopties

Alopecia is een auto-immuunziekte die haaruitval op de hoofdhuid en andere delen van het lichaam veroorzaakt. Bij mensen met alopecia valt het immuunsysteem per ongeluk de haarzakjes aan, wat leidt tot haaruitval. Dit kan voor veel mensen een traumatische ervaring zijn, vooral als het plotseling en zonder waarschuwing gebeurt.

Om uw haar te herstellen en uw zelfvertrouwen terug te winnen zullen we in dit artikel de oorzaken, symptomen en verschillende behandelingsopties voor onderzoeken.

Oorzaken van alopecia

De exacte oorzaak van alopecia is niet goed begrepen, maar er wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren.

Factoren zoals stress, voeding, ouderdom, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen kunnen het begin van alopecia veroorzaken. Bovendien kan een familiegeschiedenis van de aandoening ook het risico op het ontwikkelen van alopecia verhogen.

Symptomen van Alopecia

Het meest voorkomende symptoom van alopecia is haaruitval, dat plaatselijk of wijdverspreid kan zijn. In sommige gevallen kan het haar vanzelf terug groeien, terwijl in andere gevallen het haarverlies permanent kan zijn. Andere symptomen van alopecia kunnen jeuk, branderigheid of tintelingen in de hoofdhuid zijn.

Diagnose van alopecia

De diagnose van alopecia is meestal gebaseerd op een lichamelijk onderzoek, een beoordeling van de medische geschiedenis van de patiënt en soms een biopsie van de hoofdhuid. In sommige gevallen kunnen bloedonderzoeken worden gedaan om andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten.

Behandelingsopties voor Alopecia

De behandelingsopties voor alopecia variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele veel voorkomende behandelingsopties zijn:

 • Medicijnen: als uw haaruitval wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals alopecia areata, kan uw arts medicijnen voorschrijven om uw haar terug te laten groeien.
 • Veranderingen in levensstijl: Door veranderingen in uw dieet aan te brengen, stress te verminderen en lichaamsbeweging kunt u uw algehele gezondheid verbeteren en de haargroei bevorderen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan een haartransplantatie een optie zijn om de haargroei te herstellen. Bij deze procedure wordt het haar van een deel van uw hoofd verwijderd en naar het kalende gebied getransplanteerd.
 • Pruiken, haarwerken en haarstukjes: Dit is een populaire optie voor mensen met alopecia, omdat ze het haarverlies kunnen helpen verbergen en een gevoel van vertrouwen en normaliteit kunnen herstellen.
 • Gebruik van headwear: comfortabel, uniek, trendy of tijdloos en speciaal gemaakt voor mensen die kampen met haarverlies en haaruitval.

Ongeacht de oorzaak van uw haaruitval, het is belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken om permanent haarverlies en littekens te voorkomen. Met de juiste behandeling en verzorging kunt u uw haar herstellen en uw zelfvertrouwen terugkrijgen.

Omgaan met Alopecia

Leven met alopecia kan een uitdaging zijn, maar er zijn stappen die kunnen worden genomen om de symptomen te beheersen en het algehele welzijn te verbeteren. Deze kunnen zijn:

 • Lid worden van een steungroep: contact maken met anderen die alopecia hebben, kan een gevoel van gemeenschap en steun geven.
 • Goede zelfzorg uitoefenen: Dit kan het eten van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het beheersen van stress omvatten door middel van activiteiten zoals meditatie of yoga.
 • Professionele hulp zoeken

Als u symptomen van alopecia ervaart, is het belangrijk om een huisarts of dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met de juiste combinatie van behandelingen is het mogelijk om de voortgang van haaruitval te vertragen of te stoppen en de haargroei te bevorderen. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan hieronder eenvoudig een keuze.

Soorten Alopecia

Om te weten welke vorm van alopecia u heeft, is het raadzaam om een dermatoloog of een arts met ervaring in haarziekten te raadplegen. Deze arts zal uw medische geschiedenis en symptomen beoordelen en, indien nodig, aanvullende tests uitvoeren, zoals een huidbiopsie of bloedonderzoek, om de juiste diagnose te stellen.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende vormen van Alopecia, de oorzaken, symptomen en behandelingsopties. Let wel, dit is een niet-uitputtende lijst. Het is altijd het beste om een dermatoloog of tricholoog te raadplegen voor een precieze diagnose en behandeling.

 • Alopecia Areata: Een auto-immuunziekte die plotselinge haaruitval veroorzaakt op bepaalde delen van het hoofd of het lichaam.
 • Androgenetische Alopecia: Een erfelijke haarziekte die leidt tot dunner wordend haar en kaalheid op bepaalde delen van het hoofd.
 • Alopecia Diffusa:  een vorm van haaruitval die zich over het hele hoofd verspreidt.
 • Cicatricial Alopecia: Een aandoening die leidt tot permanente haaruitval als gevolg van littekens op de hoofdhuid.
 • Scarring Alopecia: Een groep van aandoeningen die leiden tot permanente haaruitval door littekenvorming op de hoofdhuid.
 • Telogen effluvium:  Een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door verstoringen in de groeicyclus van het haar.
 • Alopecia Totalis: Een vorm van Alopecia Areata die leidt tot complete kaalheid van het hoofd.
 • Alopecia Universalis: Een vorm van Alopecia Areata die leidt tot complete kaalheid van het hoofd en het lichaam.
 • Traction Alopecia: Een aandoening veroorzaakt door te veel spanning op het haar, bijvoorbeeld door het dragen van strak opgestoken haarstijlen of het dragen van pruiken en extensions.
 • Anagen Effluvium: Een aandoening veroorzaakt door schade aan de haarwortels, bijvoorbeeld door chemotherapie of straling.
 • Tinea Capitis: Een schimmelinfectie van de hoofdhuid die haaruitval veroorzaakt.
 • Loose Anagen Syndrome: Een aandoening waarbij het haar gemakkelijk uitvalt omdat het niet stevig aan de hoofdhuid vastzit.
 • Frontale Fibroserende Alopecia: Een vorm van haaruitval die progressief optreedt aan de voorkant van het hoofd.

Een nauwkeurige diagnose is belangrijk omdat de behandelingen voor verschillende vormen van alopecia kunnen verschillen. Door samen te werken met uw arts, kunt u de juiste behandeling bepalen die het beste bij uw specifieke behoeften en omstandigheden past.

BENIEUWD NAAR HOE WIJ JOU KUNNEN BIJSTAAN?

Wist je dat wij sinds 1955 mensen met alopecia en haarproblemen helpen?

Adviesgesprek haarwerk

Maak hieronder eenvoudig een keuze

Verander je leven met één knipbeurt. Onze systemen zijn ontwikkeld voor stijl. Een extreem dunne kunstmatige ondergrond laat je hoofdhuid ademen voor een natuurlijke look en feel. Alopecia staat jouw look niet in de weg.

Heren MAAK EEN AFSPRAAK

Een normaal kappersbezoek met uitzonderlijke nazorg. Bij Wingens haarwerken kunnen we elk kapsel dat je wilt creëren en los van de prijs en bijzondere kwaliteit die wij leveren zijn wij bezig met haar en mode.

Dames MAAK EEAFSPRAAK

BEKIJK ONZE COLLECTIE HEADWEAR
Met veel plezier creëren en volgen wij de nieuwste trends op het gebied van headwear. comfort, natuurlijk maximaal comfort tijdloos stijlvol uniekDaarbij maken wij prachtige, betaalbare headwear en chemomutsen voor dames.

SHOP

Veelgestelde vragen over Alopecia

 1. Wat is alopecia? Alopecia is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam haarzakjes aanvalt en de groei van haren belemmert. Dit kan resulteren in het volledig uitvallen van haren op verschillende delen van het lichaam, waaronder het hoofd, baard, wenkbrauwen en wimpers.
 2. Wat zijn de oorzaken van alopecia? De precieze oorzaken van alopecia zijn nog onbekend, maar het wordt verondersteld te zijn veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren, zoals stress.
 3. Is alopecia besmettelijk? Nee, alopecia is niet besmettelijk. Het is een auto-immuunziekte die het lichaam aanvalt en het haargroei-proces belemmert.
 4. Is er een genezing voor alopecia? Op dit moment is er geen genezing voor alopecia, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die het haargroei-proces kunnen bevorderen en het uitvallen van haren kunnen vertragen.
 5. Kan alopecia terugkomen na behandeling? Ja, alopecia kan terugkomen na behandeling, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de meest effectieve behandeling en omgevingsfactoren die het risico op terugval kunnen verhogen, te beheren.
 6. Kunnen haren op de hoofdhuid terug groeien na het uitvallen door alopecia? Sommige mensen met alopecia kunnen ervaren dat hun haren op de hoofdhuid terug groeien, terwijl anderen permanent kaal blijven. Het is belangrijk om te weten dat elke persoon anders is en dat het proces van haargroei varieert van persoon tot persoon.
 7. Zijn er haarvervangende behandelingen beschikbaar voor mensen met alopecia? Ja, er zijn verschillende haarvervangende behandelingen beschikbaar voor mensen met alopecia, waaronder pruiken, haarstukken en toupetten. Het is belangrijk om te overleggen met een arts of haarkliniek om te bepalen welke optie het beste bij uw behoeften en wensen past.
 8. Kan stress alopecia veroorzaken of verergeren? Stress kan in sommige gevallen bijdragen aan het ontstaan van alopecia of het uitvallen van haren verergeren. Het is belangrijk om te onthouden dat stress slechts één van de vele factoren is die bijdragen aan het ontstaan van alopecia en dat het niet de enige oorzaak is.
 9. Kunnen mensen met alopecia nog steeds deelnemen aan sport en andere fysieke activiteiten? Ja, mensen met alopecia kunnen nog steeds deelnemen aan sport en andere fysieke activiteiten. Het is belangrijk om te onthouden dat alopecia geen invloed heeft op fysieke vermogens en dat mensen met alopecia zich volledig kunnen blijven inzetten voor hun favoriete activiteiten.