Tractie alopecia (haaruitval door te strakke staart of knot)

Tractie alopecia is een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door spanning op de haarwortel, vaak het gevolg van het dragen van een te strakke staart of knot. Wanneer de haarwortel aangedaan is kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan. Het haar groeit op die plekken maar moeilijk terug.

Tractie alopecia komt bij bepaalde groepen mensen vaker voor dan bij anderen. Zo komt het bij negroïde mannen en vrouwen met kroeshaar relatief vaak voor, en dan met name rond en boven de oren, waar tevens littekenvorming kan ontstaan. Bij mannen die hun haar vaak in een staart of knot dragen komt het daarnaast vaker voor dan bij vrouwen, waarschijnlijk omdat zij toch al genetische belast zijn met het optreden van een kalende hoofdhuid vanaf een bepaalde leeftijd, evenals een terugtrekkende haarlijn. Daarnaast komt tractie alopecia ook vaker dan normaal voor bij mensen die vanwege hun beroep of religie hun haar in een bepaalde stijl dragen, gebruik maken van een pruik of hoofdbedekking dragen die op een bepaalde wijze is vastgezet.

Wat kun je doen tegen haaruitval door tractie alopecia?
Je kan ervoor zorgen dat er niet te veel druk of spanning wordt uitgeoefend op het hoofdhaar. Dit kan door er goed op te letten dat staarten en knotten niet te strak worden gedragen en dat ook vlechten niet te strak zitten.

Plekken die eenmaal aangedaan zijn door tractie alopecia zijn moeilijk te genezen.

Als u last heeft van gevorderde haaruitval door tractie alopecia kijkt u hieronder.

voor gevorderde haaruitval:
Meer informatie
Nog vragen?
Neem met ons contact op voor meer informatie.
Contact opnemen