Haaruitval door Chemotherapie: Inzicht in Oorzaken en Behandelingen

Chemotherapie is een effectieve behandeling voor kanker, maar helaas is het niet zonder bijwerkingen. Een van de meest vervelende bijwerkingen van chemotherapie is haaruitval. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van haaruitval door chemotherapie en bespreken we verschillende behandelingsmogelijkheden.

Oorzaken van Haaruitval door Chemotherapie

Chemotherapie is een zware behandeling die de haargroei remt of stopt door het aanvallen van snel delende cellen in het lichaam. Helaas zijn ook haarzakjes snel delende cellen, waardoor ze ook worden aangevallen door de chemotherapie. Dit resulteert in haaruitval. Gelukkig is haaruitval door chemotherapie tijdelijk en groeit het haar na de behandeling weer aan.

Hoe begint haaruitval?
Haaruitval begint meestal 10 – 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie. U kunt dit merken doordat u haren vindt op uw kussen of in de douche. Sommige patiënten ervaren enkele dagen voordat de haaruitval begint zogenaamde haarpijn: “Het voelt als een paardenstaart die te strak zat”, zegt een ex-borstkankerpatiënte (65 jaar).

Hoe verloopt haaruitval?
Het verloop van haaruitval kan verschillen per persoon en is daarnaast afhankelijk van de soort en dosering van de chemotherapie die gegeven wordt.

Behandelingsmogelijkheden voor Haaruitval door Chemotherapie

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor haaruitval door chemotherapie. Hieronder bespreken we de meest effectieve opties.

  • Scalp Cooling: is een techniek waarbij het hoofd wordt omgeven door een koelapparaat tijdens de chemotherapiebehandeling. Dit helpt om de bloedstroom naar de haarzakjes te verminderen, waardoor de chemotherapie minder snel de haarzakjes aantast. Scalp cooling is een zeer effectieve behandelingsmethode, waarbij veel patiënten minder haaruitval ervaren tijdens de chemotherapie.
  • Geneesmiddelen: Er zijn ook bepaalde geneesmiddelen die haaruitval door chemotherapie kunnen helpen voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen die de productie van DHT (dihydrotestosteron), een hormoon dat haaruitval veroorzaakt, verminderen. Deze geneesmiddelen kunnen in combinatie met scalp cooling nog meer effect hebben.
  • Voedingssupplementen kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van haaruitval door chemotherapie. Bijvoorbeeld supplementen die rijk zijn aan vitamine C, vitamine E en zink. Deze stoffen helpen bij de productie van collageen, wat belangrijk is voor gezonde haargroei.

Slotwoord

Haaruitval door chemotherapie is een vervelende bijwerking, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden om dit te voorkomen of te verminderen. Of het nu gaat om scalp cooling, geneesmiddelen of voedingssupplementen, er is altijd een optie die bij jou past. Het is belangrijk om tijdig te overleggen met je arts over de behandelingsmogelijkheden en om te onderzoeken welke behandeling het beste bij jou past.

Bovendien is het verstandig om een gezonde levensstijl te onderhouden tijdens de chemotherapie. Dit betekent bijvoorbeeld gezonde voeding, voldoende beweging en het vermijden van stress. Ook dit kan bijdragen aan een snellere groei van het haar na de behandeling.

Wij hopen dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de oorzaken en behandelingsmogelijkheden voor haaruitval door chemotherapie. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om je verder te helpen.

MAAK EEN AFSPRAAK

 

Bekijk onze hoofdbedekkingen en chemo mutsjes

Gebruik een hoofdbedekking: Een hoofdbedekking, zoals een bandana, beanie, slaapmuts of chemomuts kan het haar beschermen en helpen de lichaamstemperatuur te reguleren. Zo zijn ze gemaakt voor optimaal draagcomfort en heerlijk zacht. Zonder binnen naden, wat betekent dat het product niet knelt of irritatie veroorzaakt.

SHOP

Bekijk onze haartoevoegingen
Meer informatie
Nog vragen?
Neem met ons contact op voor meer informatie.
Contact opnemen