haaruitval dames - chemotherapie

Chemotherapie leidt vaak tot haaruitval. Haaruitval is bijna altijd tijdelijk, maar het kan erg belastend zijn voor patiënten en naasten. De verandering van het uiterlijk is erg heftig en kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Haarverlies maakt het ook voor de buitenwereld zichtbaar dat iemand ziek is.

Hoe begint haaruitval?
Haaruitval begint meestal 10 – 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie. U kunt dit merken doordat u haren vindt op uw kussen of in de douche. Sommige patiënten ervaren enkele dagen voordat de haaruitval begint zogenaamde haarpijn: “Het voelt als een paardenstaart die te strak zat”, zegt een ex-borstkankerpatiënte (65 jaar). Een mannelijke patiënt omschreef het als “het gevoel alsof er met naaldjes continu kleine prikjes op je hoofdhuid gegeven worden. Het deed ook zeer als er iets tegen mijn hoofd aankwam, bijvoorbeeld mijn kussen.”

Hoe verloopt haaruitval?
Het verloop van haaruitval kan verschillen per persoon en is daarnaast afhankelijk van de soort en dosering van de chemotherapie die gegeven wordt. Haaruitval kan verschillen in:
De plaats waar de haaruitval begint.
Het is niet bekend of haaruitval door chemotherapie op een bepaalde plaats op de hoofdhuid begint of over het hele hoofd gelijkmatig verdeeld is.

De mate van haaruitval.
Niet alle middelen veroorzaken ernstige haaruitval of kaalheid. Er zijn middelen die bij vrijwel iedereen leiden tot volledige haaruitval of kaalheid, maar er zijn ook middelen waarbij gedeeltelijk haarverlies optreedt of middelen die het haar dunner maken. Chemotherapie in de vorm van tabletten veroorzaakt minder vaak haaruitval dan chemotherapie dat via een infuus wordt toegediend.

De snelheid waarmee haaruitval optreedt.
Op het moment dat haaruitval begint, kan het haar geleidelijk over een langere tijdsperiode uitvallen. Maar het haar kan ook binnen enkele dagen al uitvallen. Dit is onder andere afhankelijk van de soort en dosering chemotherapie en kan daarnaast ook van persoon tot persoon verschillen.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Te horen krijgen dat u kanker heeft kan veel emoties teweegbrengen. Misschien voelde u zich wel heel gezond en komt het nieuws geheel onverwacht. Of u vermoedde wel iets, maar komt de bevestiging toch als een schok.

Wat uw situatie ook is, er komen hoogstwaarschijnlijk veel gevoelens en emoties naar boven. Ongeloof, wanhoop, boosheid of verdriet over wat u overkomt. U kunt u machteloos voelen, het idee hebben dat uw leven niet meer van u is. Angstig zijn voor wat er gaat komen, of zenuwachtig voor onderzoeken en mogelijke behandeling. Wennen aan het feit dat u kanker heeft, is iets waar uw hoofd lang vol van kan zitten.

Emoties kunnen zo heftig zijn dat het moeilijk is om ze te ondergaan. Onze neiging is dan vaak afleiding zoeken. Soms is dit ook nodig. Als u de diagnose kanker heeft gehad, bent u eerst waarschijnlijk vooral bezig met de vraag wat er allemaal staat te gebeuren en of behandeling mogelijk is. En hoe u zo snel mogelijk beter kunt worden. U krijgt meestal veel informatie te verwerken en er gaat veel tijd zitten in de behandeling zelf.

Het is belangrijk te beseffen dat uw emoties heel normaal zijn. Het kan opluchten om daar ruimte aan te geven, erover te praten met anderen of hulp en steun te zoeken. Wij kunnen u hiermee bijstaan

Bekijk de oplossing
Meer informatie
Nog vragen?
Neem met ons contact op voor meer informatie.
Contact opnemen